πŸ“š Eerste liefde - David Nicholls (juli 2019) - Boek Downloaden op kobo

Eerste liefde
Boektitel : Eerste liefde
ISBN: 9789022587751
Totaal Pagina's : 416 pagina's
Jaar : juli 2019
Categorie : Literatuur & Romans, Humoristische romans, Literaire romans
Uitgever : Boekerij
Taal: Nederlands

Eerste liefde is uiteraard een verhaal over een eerste liefde. Maar niet op een clich manier. Het beschrijft hoe mooi de liefde kan zijn niet ondanks maar door alle imperfecties. Het gaat ook over je weg zoeken in het leven omgaan met familiale problemen en het ontgroeien van vrienden. En al die verschillende themas komen samen in een mooi beschreven geheel. Je gaat houden van Charlie en Fran lachen met bepaalde scenes en je hart vasthouden bij anderen.

In Eerste liefde wordt je meegenomen door tiener Charlie Lewis. Charlie ziet het leven wat somber in en is net klaar met de middelbare school maar echte toekomstplannen heeft hij nog niet. Zijn thuis sitatie is nog al deprimerent en tijdens de zomervakantie ontvlucht hij dan ook thuis om op een rustig plekje zijn eigen ding te doen tot hij op een dag Fran Fisher ontmoet. Fran doet die zomer met een toneelgroep mee waar men het beroemde Romeo en Julia van William Shakespeare opvoert. Charlie heeft niks met toneelspelen maar is zo onder de indruk van Fran dat hij besluit om ook naar de toneelgroep te komen zodat hij haar beter kan leren kennen. Dankzij Fran krijgt hij het acteren onder de knie begint hij de toneelgroep leuk te vinden en onstaat er hoop in zijn sombere situatie. Tussendoor kom je steeds meer te weten over Charlie en zijn thuissituatie waardoor je niets anders dan medeleven voor de puber Charlie ontwikkeld. Verder wordt er af en toe ook vooruit geblikt naar de toekomst enerzijds maakt dit je nieuwschierig; hoe hebben situaties vanuit de toekomst zich vanuit puber Charlie ontwikkeld? anderzijds verklapt het ook al hoe bepaalde dingen aflopen wat in sommige delen van het boek juist het enthousiasme wegneemt. Al hoewel ik het begin van het boek moeilijk vond weglezen en erg moest wennen aan bepaald woordgebruik heb ik daarna het boek met veel plezier uitgelezen. Het was ook ontzettend leuk dat er zoveel Shakespeare aan bod kwam in het boek waardoor je zelf het idee had bij de toneelrepetities aanwezig te zijn. De manier waarop David Nicholls het boek geschreven heeft schetst een heel herkenbaar beeld van een tiener met alle onzekerheden en problemen die bij die leeftijd horen en maakt dat je je betrokken voelt bij Charlie en zijne eerste liefde Fran.

Charlie Lewis zit in de laatste zomervakantie van de middelbare school en ziet op tegen het leven daarna. Zijn ouders zijn net gescheiden hij woont bij zijn depressieve vader in een saaie buitenwijk heeft zijn examens verprutst en heeft totaal geen zelfvertrouwen. Tot hij de geweldige Fran Fisher ontmoet die uiteindelijk het beste in hem naar bovenhaalt en hem overhaalt mee te doen met de lokale zomerproductie van Romeo & Juliet. Dit wordt een van de vele ommezwaaien voor Charlie. De eerste hoofdstukken van Eerste liefde vond ik erg moeilijk om door te komen. Er zijn zelfs momenten geweest dat ik heb overwogen het boek gewoon aan de kant te leggen. Maar doorlezen loont! Het wordt echt leuk wanneer er seks drugs en chique tuinfeesten in het spel komen voor Charlie en je voelt je erg betrokken bij hem en Fran de ontwikkeling van hun relatie vind ik bijzonder goed beschreven. Het is Nicholls goed gelukt om het heftige pubergevoel te omschrijven van de laatste zomer als scholier die oneindig kan voelen en tegelijk te kort en de depressieve gevoelens die iemand kan ervaren wanneer hij niet lijkt te weten wat het leven verder nog te bieden heeft. Ook de manier waarop hij hier uiteindelijk toch uit weet te komen is een mooie toevoeging van dit boek. Kortom: het is even doorbijten aan het begin maar als je eenmaal in het verhaal zit wil je het niet meer wegleggen en het liefst in n adem uitlezen.

"Ik ben gek op David Nicholls hij schrijft zo licht en zo ontzettend geestig! Terwijl het over heel zware thema's gaat Een meesterwerk!' DWDD Met zijn kenmerkende mix van humor en oprechte emotie schetst Nicholls een zeer herkenbaar portret van een tiener en zijn eerste grote liefde Charlie Lewis is het soort jongen dat je je niet kunt herinneren als je hem op de schoolfoto ziet staan. In de klas is hij geen uitblinker en thuis gaat al zijn aandacht naar de zorg voor zijn werkloze vader. Terwijl zijn klasgenoten reikhalzend uitkijken naar de aankomende zomer ziet Charlie niets dan donkere wolken aan de horizon. Dan komt de intrigerende Fran Fisher in zijn leven en krijgt Charlie voor het eerst in tijden weer hoop. Om haar beter te leren kennen wordt hij lid van de serieuze toneelgroep waar zij Shakespeare-rollen speelt. Deze zomer pakt heel anders uit dan hij zich had voorgesteld. Meeslepend geestig en enorm herkenbaar: deze heerlijke roman is een feest voor in elke vakantiekoffer. De pers over de boeken van David Nicholls "Wij staat midden tussen een komedie en tragedie in en Nicholls houdt de spanning over de ontknoping lang vast.' NRC Next "Mooi ontroerend. Over verloren idealen mislukte liefdes het ouderschap de dood. Het leven.' Veronica Magazine Toon meer

Best Book: