πŸ‘ Het goede leven - Annegreet van Bergen (18-Nov) - ebook Downloaden

Het goede leven
Boektitel : Het goede leven
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 352 pagina's
Jaar : 18-Nov
Categorie : Mens & Maatschappij, Sociologie, Economische groei
Uitgever : Atlas Contact
Taal: Nederlands

Geschreven bij Het goede leven

Annegreet van Bergen Het goede leven Hoe Nederland in een halve eeuw steeds welvarender werd Een prachtig vervolgd op Gouden jaren waarin Annegreet ons laat zien dat ons leven enorm veranderd door de economische groei. Hoe makkelijk en ongemerkt het leven veranderd daar staat je niet bij stil. Voor mensen die de vijftiger en zestiger jaren hebben meegemaakt herken je erg veel. Dingen die vergeten bent maar al lezende weer boven komt je salaris in een loonzakje kreeg dat je geld wat je niet nodig had parkeerde op een spaarbankboekje. Per week uitbetaald worden wat een werk voor werkgevers en men had veel geld in huis dat is nu ondenkbaar. Supermarkten waren er niet bij de slager kreeg je als kind zijnde een stukje worst maar als hij dat vergat mocht je er niet om vragen maar je ging de winkel liever niet uit. Onze melkboer zat bij de vrijwillige brandweer als er brand was liet hij de melkkar staan en ging naar brand dat zou tegenwoordig niet kunnen. Veel geld als teenager had je niet een grammofoonplaatje 45 toeren 3,95 daar spaarde je voor. De TV programma als Swiebertje dan was de stad uitgestorven iedereen keek tegenwoordig blijf je niet voor de tv thuis. Kolenkachels vreselijk bij de kachel was het warm maar als je naar de wc moest je had de deurkruk alleen maar vast dan riep iedereen al doe de deur dicht. In de winter kleedde je voor de kachel uit in de onverwarmde slaapkamer was het te koud. Je had ijspegels op de dekens en de bloemen op de ramen. Wat zijn we tegenwoordig verwent met de centrale verwarming onze welvaart is inmiddels zoiets vanzelfsprekend geworden. Vrouwen moesten stoppen met het werk als ze trouwden dat kan je tegenwoordig niet meer voorstellen. Maar het was ook schande alsof de man de kost niet alleen kon verdienen. Ons openbaar vervoer is zoveel beter dan vroeger dit was voor mij erg verrassend toen ik dat las net als dat stuk over de waterleiding. Dat het tot 1963 heeft geduurd voordat iedereen op het waterleidingstelsel werd aangesloten. Dat was vroeger echt behelpen vooral voor vrouwen die was deden. Een veel gehoorde uitspraak van vroeger was je had niet veel maar men was tevreden. Niet dat men nu niet tevreden is maar welvaart is naar verloop van tijd heel gewoon geworden je vergeet snel hoe het vroeger was!

Goedbeschouwd gaat Annegreet van Bergen verder daar waar zij met haar Gouden jaren was gebleven. Het goede leven is echter zeker geen herhaling van feiten maar een fraaie aanvulling waarin de auteur laat zien hoe onze wereld en ons leven veranderd zijn door de economische groei. We weten dat natuurlijk allemaal wel maar we staan er niet of nauwelijks bij stil. Door de komst van de auto veranderen leef- en consumptiegewoonten drastisch. Mensen doen niet langer elke dag lopen hun boodschappen bij de winkel om de hoek maar gaan met hun auto naar de supermarkt. Ontwikkelingen gaan razendsnel. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis. Televisie bracht onbekende landen en volkeren de woonkamer in. Van Bergen laat middels nieuwe observaties en vermakelijke anekdotes zien hoe de sterke naoorlogse groei het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd. Met een glimlach van herkenning nemen we kennis van haar frases over verloofde stellen die jaren moesten sparen voor hun uitzet of over het feit dat wij maanden moesten wachten op een telefoonaansluiting. Over vrouwen die moesten stoppen met werken wanneer ze gingen trouwen en over de rookwaren die standaard op tafel kwamen tijdens verjaardagen. Op straat eten? Dat deed je niet. Het is nu vooral een kwestie van beschaving om niet lopend te eten. Maar de verleiding is groot nu er overal in winkelstraten en op stations horeca zit en filialen van fastfoodketens tot in de verste uithoeken van Nederland zijn neergestreken. Van Bergen weet ondanks dat haar boek vlot wegleest en uiterst amusant is haar feiten gestructureerd uit de doeken te doen. Haast zonder dat de lezer het in de gaten heeft heeft de auteur haar boek verdeeld in een vijftal themas. Het aardige is bovendien dat veel van de beschreven feiten worden verteld door mensen die het ook daadwerkelijk hebben meegemaakt. Het goede leven is dan ook veel meer dan een amusante verzameling feiten en weetjes. Het is een analyse; een stuk geschiedenis en daardoor waardevol. Natuurlijk spelen de uiterst plezierige schrijfstijl het hoogontwikkelde taalgevoel van Van Bergen en de vele fraaie illustraties ook een grote rol in het geheel. Veel van de fotos zijn overigens gemaakt in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn alwaar Van Bergen onlangs ook haar boek presenteerde. Kortom voor mensen die deze tijd hebben meegemaakt is Het goede leven een feest van herkenning en voor de jongeren onder ons is het letterlijk een boekje open over de tijd van toen Uitvoering Uitgever: Atlas Contact ISBN: 9789045036731 Paperback 352 paginas Over Hanneke Tinor-Centi Hanneke Tinor-Centi (1960) eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing literair agent boekmarketeer en recensent.

In "Het goede leven' pakt Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller "Gouden jaren'. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis. Televisie bracht onbekende landen en volkeren de woonkamer binnen. Van Bergen laat met nieuwe observaties en anekdotes zien hoe de sterke naoorlogse groei het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd. De tijd is voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. Welke vrouw wordt nu nog ontslagen als ze gaat trouwen? En wie biedt zijn gasten nog een rokertje aan?

Best Seller: