ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 448 pagina's
Jaar : augustus 2016
Categorie : Boeken, Biografien & Waargebeurd, Historisch
Uitgever : Atlas Contact
Taal: Nederlands
De levens van Jan Six' het laatste boek van Geert Mak is een meeslepende reis door de tijd. Aan de hand van bronnenonderzoek in het omvangrijke familiearchief beschrijft Geert Mak het wel en wee van vele generaties van de familie Six teruggaand tot de Gouden Eeuw. De familie Six is een invloedrijke familie van kooplieden burgemeesters kunstenaars en wetenschappers die in de zeventiende eeuw vanuit Noord-Frankrijk om godsdienstredenen naar Amsterdam vluchtte. Daar verwierf de familie rijkdom met een lucratieve ververij en lakenhandel. Ze investeerde het geld voornamelijk in grond landgoederen huizen en kunst. Nu ik al zo lang door deze gangen en kamers loop de portretten ken als oude vrienden nu ik hun brieven doorlees dozen vol dag na dag nu beginnen stemmen te klinken. Ik wist dat dit moment zou komen. Ik hoor ze vanaf de muren en vanuit de bibliotheek fluisterend vaak soms ook scherp eentje slist met zijn gouden kunstgebit uit zeventienhonderd zoveel. Ze kijken mee ik voel hun blikken en vanuit het archief op zolder hoor ik hun stemmen in duizenden brieven en notities. Deze eerste zinnen verplaatsen de lezer meteen naar de zeventiende eeuw. Naar de familie Six een Amsterdamse patricirsfamilie die vanaf hun komst connecties heeft met vele groten in de Amsterdamse en Nederlandse geschiedenis bijvoorbeeld Vondel Descartes Spinoza Nicolaes Tulp. Mak bezocht het statige herenhuis van de familie Six aan de Amstel 218. In het monumentale pand bevindt zich een waardevolle kunstcollectie: portretten van Rembrandt kostbare familiesnuisterijen een enorme bibliotheek dat alles in meer dan veertig kamers. Het huis had voor Mak iets betoverends. Dit inspireerde hem om uitgebreid te onderzoeken hoe deze familieleden leefden maar ook hoe zij dachten en voelden. Hij bezocht regelmatig het omvangrijke familiearchief en kreeg daartoe inzage in duizenden brieven documenten krabbels en kattebelletjes. De portretten aan de muren waren stille getuigen van Maks onderzoek. Daaruit reconstrueerde hij het leven van de familie die tot op heden het monumentale pand bewoont. Het resultaat van Maks speurtocht is mr dan alleen een familiegeschiedenis het is ook de grote geschiedenis van Nederland vanaf de zeventiende eeuw tot heden met de familie Six als kapstok. 'De levens van Jan Six' is in feite het verhaal van de aristocratie van cultuur en politiek van maatschappelijke ontwikkelingen van het ongrijpbare begrip tijdgeest van vele generaties. Zaken waarover wij ons momenteel erg druk maken zoals maatschappelijke ongelijkheid elkaar baantjes toespelen achterkamertjespolitiek list en bedrog waren ook in de zeventiende eeuw schering en inslag. Ook voor machthebbers uit het verleden geldt dat niets menselijks hen vreemd was. Geert Mak bezit de gave om de geschiedenis die soms ver weg lijkt met zijn meeslepende schrijfstijl zeer dichtbij zelfs tastbaar te maken. Hij verbindt heden en verleden op een heel natuurlijke manier met elkaar.
Het boek heet een familiegeschiedenis maar het is meer dan dat. Geert Mak is voor het verhaal een regelmatige bezoeker van het huis waar de familie woont. Hij begint zijn verhaal echter in Kamerijk ( Frankrijk ) waar de familie oorspronkelijk vandaan komt. In het boek vertelt hij hoe en waarom een tak van de familie tijdens de hervorming in Amsterdam terecht kwam. Ook vertelt hij daarna in verschillende hoofdstukken hoe het de familie vergaat. De nadruk ligt daarbij steeds op Jan Six waarvan de huidige bewoner al de tiende generatie is. In zijn verhaal neemt Mak steeds verschillende kunstwerken uit of andere zaken uit het archief van het huis onder de loep die te maken hebben met degen die hij op dat moment wil gaan beschrijven. Naast het leven van de Jan die hij op dat moment bespreekt komen er ook allerlei andere mensen uit de Nederlandse geschiedenis voorbij die op een of ander manier op dat moment met de familie te maken hebben gehad. Zo passeren in de Gouden Eeuw bijv. Rembrandt Vondel Johan van Oldebarneveldt en Nicolaes Tulp de revue. Deels behoren deze mensen tot de vriendenkring van Jan Six. Ook beschrijft Mak steeds zonder af te dwalen wat er op dat moment in Amsterdam in Nederland en soms ook in groter verband belangrijk is waarbij hij steeds de familie Six als leidraad voor zijn verhaal gebruikt. De familie maakt in de Gouden Eeuw uiteindelijk onderdeel uit van de aristocratie die de stad bestuurt. Uitvoerig komt ook aan bod hoe deze elite zichzelf de belangrijke banen toeschoof die er vrij kwamen en werd tot een oligarchie. Mak loopt zo de hele familiegeschiedenis door. De verschillende huizen ,de landgoederen en de kunst die men bezat komen uitgebreid aan bod. Latere Jannen maar ook andere Sixxen worden genoend en beschreven. Al wordt de actieve rol van de familie op bepaalde momenten kleiner men gaat rentenieren maar het zou Geer t Mak ook niet zijn die altijd wel weer ergens een leuk familie verhaal over weet te schrijven en die dan ook zo gemakkelijk van het heden het archief terug gaat naar het verleden. Ook is het knap hoe hij de enorme kunstcollectie van de familie heel vaak weet te gebruiken al s bron voor zijn verhalen. De kunstcollectie die voor de familie vaak heel belangrijk is geweest en waarvoor men ook zijn uiterste best heeft gedaan om zoveel mogelijk stukken bij elkaar te houden. Geert Mak weet door zijn vlotte manier van schrijven te boeien hij is de geschiedenisleraar. Hij zorgt er voor dat je wilt weten hoe het verhaal dat je op dat moment leest afloopt. Ook is het knap hoe hij het familie verhaal toch steeds weer aan de geschiedenis van Amsterdam Nederland Europa of zelfs de wereld weet te koppelen. Hij haal t er als rasverteller veel bij maar het blijft aldoor boeien. Voor iemand die van geschiedenis houdt een must.
Geert Mak heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de geschiedenis van de familie Six. Deze zoektocht heeft geresulteerd in zijn nieuwe boek: De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis. Dit boek neemt je mee vanaf het jaar 1618 tot op heden. Het laat je door de tijd reizen van de vooraanstaande uit de lage adel stammende Amsterdamse familie Six waarvan de oudste zonen bijna allemaal Jan genoemd werden. Daarmee reis je ook door de geschiedenis van Amsterdam van ons land van Europa en zelfs van Amerika. Je maakt op een andere manier kennis met onder andere Joost van den Vondel Rembrandt van Rijn Antoni van Leeuwenhoek en bijzondere details uit hun leven. De verhalen van de Gouden Eeuw en de (vroege) Verlichting zijn in grote lijnen bekend maar met dit boek kom je erg leuke en bijzondere wetenswaardigheden tegen. De geschiedenis van deze familie wordt uitgezocht aan de hand van duizenden bewaard gebleven documenten schilderijen en spullen van de familie Six. De zoektocht begint in het Huis aan de Amstel waar de schrijver met de huidige Jan Six z vaak door alle kamers en gangen loopt en de schilderijen en spullen bekijkt dat de familie voor hem als het ware tot leven komt en daarmee ook voor de lezer. Je kunt je als lezer de sensatie indenken die de auteur gevoeld moet hebben bij het vasthouden van een handschoen tegelijkertijd kijkend naar het huwelijksportret uit de 17de waarop de bruid met dezelfde handschoen is afgebeeld. Door de tijd heen zie je hoe de mensen en de samenleving langzaam en met horten en stoten veranderde. Van ijzeren familieverbanden met veel verplichtingen tot individuen en hun eigen waarden en mogelijkheden. Toch kwam er bij de auteur steeds het gevoel op dat er veel overeenkomsten zijn tussen de cultuur van de 18e-eeuwse regenten en de huidige managerscultuur. Leven we niet in eenzelfde tijd van grote verschuivingen? zo stelt hij. Ja en dat is dan ook weer iets waar je zelf lang je gedachten over kunt laten gaan. Ik heb dit boek met veel interesse en plezier gelezen om de inhoud maar zeker ook om de manier waarop Geert Mak dit boek geschreven heeft.
De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis is het verhaal van Jan Six zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte het hangt - uniek - nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patricir en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: het bevat duizenden aantekeningen varirend van recepten anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen. Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon meestal weer Jan Six tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties over kleine en grote zaken - zelfs met George Washington - in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden tot hun balboekjes toe. De levens van Jan Six volgt een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Toon meer
Best Book:- π Boek Downloaden op kobo De Boekendief - Markus Zusak 2007
- π Gwendys knoppenkist - Stephen King (18-Nov) - Boek Downloaden
- ✅ Het enige verhaal - Julian Barnes (juli 2019) - Boek Downloaden Gratis
- ✅ Oranje tegen de Zonnekoning - Luc Panhuysen (oktober 2020) - ebook Downloaden
- ✅ De rechtvaardigen - Jan Brokken (oktober 2018) - Boek Downloaden
- π Johan Cruijff - mijn verhaal - Johan Cruijff (Verteller: Jan Donkers) - Boek Downloaden op e-reader