✅ De jongens van Nickel - Colson Whitehead (mei 2019) - Boek Downloaden

De jongens van Nickel
Boektitel : De jongens van Nickel
ISBN: 9789025454579
Totaal Pagina's : 272 pagina's
Jaar : mei 2019
Categorie : Literatuur & Romans, Literaire romans, Literaire romans
Uitgever : Atlas Contact
Taal: Nederlands

net als bij de Ondergrondse Spoorweg is de Jongens van Nickel een bij de keel grijpende roman gebaseerd op afschuwelijke feiten in het tijdperk van de Jim Crow-rassenwetten een inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Verenigde Staten... Elwood Curtis een arme maar pientere donkere jongeman die aanvankelijk nog geloof hecht aan de woorden van de dominee Martin Luther King als die predikt dat zwarte jongens en meisjes evenveel waard zijn als anderen ondanks de strikte rassenscheiding in het diepe Zuiden... Elwoods idealistische geloof in de beginjaren van de burgerrechtenbeweging wordt op de proef gesteld wanneer hij onterecht veroordeeld wordt tot tuchtschool Nickel Academy in de gesegregeerde Florida van de jaren 60 ... racistische opzichters corruptie gruwelijke mishandelingen misbruik en zelfs moord met name op zwarte jongens is meer regel dan uitzondering... door Colson Whiteheads vertelkunst is iedere zweepslag gruwelheid en vernedering voelbaar verwoord als volgt ... hun was zelfs het simpele genoegen ontzegd om doorsnee te zijn ... aan banden gelegd en gehandicapt voor de race berhaupt was begonnen en nooit de kans kregen om gewoon normaal te zijn ... dit laatste in dikke contrast met de stem van MLK op de achtergrond en de onmacht voelend van de jongens ... wees ervan verzekerd dat wij jullie zullen uitputten met ons vermogen om te lijden en dat de dag komt dat wij onze vrijheid zullen veroveren ... pijnlijke historische roman moet iedereen gelezen hebben!

Elwood die door zijn lieve oma Harriet wordt opgevoed heeft het eigenlijk best goed voor elkaar hij haalt mooie cijfers op school hij staat op het punt om naar het plaatselijke college iets wat tijdens de segregatie geheel gescheiden was in Amerika en dan natuurlijk ook in zijn stad Tallahassee in Florida. De burgerrechtenbeweging komt net op gang Dr.Martin Luther King komt op iets wat zorgt dat Elwood ook erg in de ban is van Dr Martin Luther King. Vol goede moed gaat hij op pad naar zijn nieuwe school als hij door een onschuldig misverstand op de Nickel Academy terecht komt een tuchtschool de hel op aarde. Er is een blank gedeelte en een gedeelte voor de zwarte jongens. De jongens daar zijn overgeleverd aan de wreedheden van de blanke bewakers die een heus schrikbewind voeren Elwood probeert vriendschappen te sluiten met andere jongens zoals Turner. Ze proberen de wreedheden te overleven De jongens van Nickel is een verhaal wat gebaseerd is waargebeurde gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis in de jaren 60. Een geschiedenis die verteld moet worden zodat we misschien meer begrip krijgen voor elkaar. Tijdens het lezen gebeuren er zoveel wreedheden dat ik mij echt heb afgevraagd of het waargebeurd was daarom heb ik al snel het dankwoord van Colson Whitehead gelezen waardoor de rest van het boek er helemaal hard in kwam. Het is echt ongelofelijk en bizar dat dit soort dingen gewoon gebeurden. Maar ook dat er op een plek waar je je toch veilig moet voelen je zoveel misstanden tegenkomt mishandeling racisme corruptie en verdwijningen en moorden. Zeker de mishandelingen met de zweep zijn zo opgeschreven dat je je haast kan voorstellen hoe het voelt. Ze komen keihard binnen mede door de stijl van Colson Whitehead die op deze manier heel veel meegeeft over deze zwarte bladzijdes in de geschiedenis het is genspireerd op de geschiedenis van de Dozier School for boys in Marianna wat ook in Florida ligt. Hij geeft een stem aan de slachtoffers. Ik kan niet echt goed uit leggen waarom je dit nu echt moet lezen maar je moet het toch gewoon doen het is een verhaal wat op mij erg veel indruk heeft gemaakt het was een indrukwekkend aangrijpend verhaal maar ondanks de heftigheid heeft Colson er wel een mooi verhaal van gemaakt een verhaal wat je nog verrast ook. Maar belangrijker een verhaal waar je hopelijk van leert wat je stil laat staan.

De Jongens van Nickel gaat over Elwood en Turner twee zwarte jongens die door de overheid in het 'heropvoedingshuis' Nickel zijn geplaatst. Elwood had een mooie toekomst voor zich en komt redelijk per ongeluk in Nickel terecht Turner is er op herhaling. De heropvoeding in Nickel gebeurt met harde hand iets waar Elwood al snel achter komt. En net als in de buitenwereld zijn ook in Nickel de zwarte en de blanke jongens strikt van elkaar gescheiden: niet alleen het slapen en eten ook het sporten en leren gebeurt apart. Alleen bij de jaarlijkse bokswedstrijd komen ze elkaar tegen in dezelfde ruimte. Voordat hij naar Nickel werd gestuurd luisterde Elwood naar de speeches van dr. King en hij maakt zich in die jaren de woorden van ML King eigen - he is as good as anyone. Hoe meer Elwood zich echter beseft welke vrijheden hij verdient hoe minder vrijheid hij heeft. De Jongens van Nickel vertelt niet zozeer het verhaal van Elwood en Turner en de verschrikkingen in het tehuis maar schetst eerder een scherp tijdsbeeld van het Zuiden van de VS tijdens de rassenwetten van Jim Crow en strijd van Martin Luther King. Colson Whitehead vervlecht daarnaast het leven van 'Elwood' in het heden in New York met het leven van Elwood tijdens die dagen op Nickel. Hij weet haarscherp het verlangen naar vrijheid duidelijk te maken van de zwarte bevolking in de VS. en het verlangen naar een stem gehoord te worden. De gruwelijkheden van de Nickel Academy - die overigens gebaseerd is op n van de echt bestaande jongensscholen in de VS - worden vrij feitelijk weergegeven waardoor de dagelijkse realiteit er van extra doordringt bij de lezer. Het einde van het boek is verrassend en prachtig.

"De jongens van Nickel' van Colson Whitehead is de hartverscheurende opvolger van de bekroonde internationale bestseller "De ondergrondse spoorweg'. In deze nieuwe roman ontleedt hij een nog recenter duister hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis het tijdperk van de Jim Crow-rassenwetten in het Zuiden van Amerika aan de hand van het verhaal van twee tieners op een helse tuchtschool in Florida. Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging en de zestienjarige Elwood Curtis gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat hij vanwege een vergissing op de Nickel Academy belandt. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag; voor het minste vergrijp worden de jongens "naar achter' gebracht vanwaar ze nooit meer terugkomen. In deze gruwelkamer is er voor Elwood n houvast: zijn vriend Turner die geen enkele ambitie koestert behalve ontsnappen uit Nickel. Toon meer

Best Seller: