πŸ‘ Retour de France - Peter Giesen (juni 2018) - Boek Downloaden op e-reader

Retour de France
Boektitel : Retour de France
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 336 pagina's
Jaar : juni 2018
Categorie : Boeken, Reizen, Geschiedenis
Uitgever : Thomas Rap
Taal: Nederlands

Ik heb dit boek in n adem (een paar dagen dus) uitgelezen. Ik vond de stukjes in de Volkskrant van Peter Giesen altijd al goed. Het boek schept een goed beeld van Frankrijk met voldoende historische achtergrondinformatie (zonder saai te worden). Het boek vermijdt gelukkig de clichs over Frankrijk en het geeft een eerlijk en open beeld. Verder is het voldoende "snel" geschreven en is het boeiend van begin tot einde.

Het boek geeft exact de redenen weer waar het niet over gaat omdat het ets te vroeg eindigt: de aanloop naar de protesten van de gele hesjes. Zij zijn een logisch vervolg op het met vaart en diepgang geschreven overzicht van het Frankrijk tot 2018. Ik zou zeer benieuwd zijn naar een volgende druk met extra hoofdstuk....Prettig leesbaar misschien hier en daar wat erg gedetailleerd m.n. over Cte d'Azur toch een vrij marginaal stukje Frankrijk en ook door de gekozen vorm jammer dat er niet ook andere 'routes' beschreven worden waardoor het platteland wel erg mager bedeeld wordt. Maar de 'aha' erlebnis is uitermate aanwezig - hoe lief heb ik dit land hoe jammer dat het er zo slecht mee gaat.

Interessant en aangenaam te lezen boek waarin het verleden aan het heden wordt verbonden en aanzet tot nadenken!

Al decennialang is Frankrijk ons favoriete vakantieland. Tegenwoordig rijden we met hoge snelheid over de autoroute naar het zuiden maar vroeger was het de kronkelende Route 7 die ons vanuit Parijs dwars door talloze steden en dorpen naar de Cte d'Azur leidde. Over deze route nostalgique trekt Volkskrant-correspondent Peter Giesen dwars door Frankrijk op zoek naar de ziel van het land. Onderweg naar het zuiden schrijft hij over de islam in de banlieues de hofcultuur van Versailles het belang van het katholieke geloof in Nevers alsook over de kunst de auto-industrie de landbouw en de beroemde gastronomie. Over een land dat keer op keer probeert aansluiting te vinden bij de moderne tijd om zich telkens weer te laven aan dat kleurrijke verleden. Retour de France is een hernieuwde kennismaking met een land waar volgens sommigen zelfs God een zomerhuis zou willen hebben. Toon meer

Best Book: